
FESTIVAL KULINARIČNI MESEC
OKUSI VIPAVSKE DOLINE
21. 4. do 21. 5. ’23
“Kakovost ni nikoli naključje. Tesno sodelovanje med lokalnimi ponudniki in kuharskimi mojstri, ki imajo filozofijo “z vrta na krožnik” dobesedno v krvi, postavlja Vipavsko dolino v sam vrh slovenske gastronomske ponudbe.”
Brigita Habjan Štolfa, direktorica Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina
Festival Kulinarični mesec Okusi Vipavske doline vabi v raziskovanje najboljšega, kar na krožnikih ponuja Vipavska dolina. Posebni meniji, ki so jih posebej za kulinarični mesec pripravili lokalni mojstri kulinarike, vključujejo sezonske jedi, ki jih navdihuje lokalno izročilo. Pripravljene so iz lokalnih sestavin, pogosto iz ekološke pridelave. Lokalni tradiciji sledi tudi vinska spremljava, sestavljena tudi iz ponudbe vinarjev Vipavske doline, ki se predstavljajo na Festivalu vina in kulinarike Okusi Vipavske.
Posebnost kulinaričnega meseca so sladoledi Okusi Vipavske, narejeni iz lokalnih sestavin, ki jih v tem mesecu v Vipavski dolini ponujajo priznane slaščičarne.

SODELUJOČE RESTAVRACIJE
Restavracija Grad Kromberk • Turistična kmetija Arkade • Gostilna Podfarovž • Gostilna in vinoteka Faladur • Gostilna in vinoteka Faladur • Gostilna Tratnik • Gostilna picerija Anja • Ošterija Žogica • Majerija • Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono • DAM boutique hotel & restaurant • Gostilna pri izviru Hublja • Turistična kmetija Saksida • Penzion Sinji vrh • Gostilna Termika • Gostilna Sivi Čaven • Restavracija Na Žagi • Ošterija Branik • Restavracija Primula • Gostilna Krhne • Ekološka turistična kmetija Toncevi
REZERVACIJE
Priporočamo, da obisk restavracije, gostilne ali turistične kmetije v času Kulinaričnega meseca rezervirate pravočasno. Rezervacije sprejemajo izključno ponudniki degustacijskih menijev preko kontaktov, ki so navedeni v seznamu sodelujočih ponudnikov.
Restavracija Grad Kromberk
Chef: Aleš Šibav
Grajska cesta 1, 5000 NOVA GORICA
05 30 27 160, 041 693 073
www.gradkromberk.si
restavracija@gradkromberk.si
DEGUSTACIJSKI MENI
• Objem iz kuhinje (Trilogija morskih paštetk) • Krema spomladanskih poganjkov, postrvji flan, fižolov pesto s česnom, črni rižev hrustek • Ribja lasanja v kozarcu, zeliščni bešamel, oljčni dim • Orada (confit), zelenjavni ragu, zapečen krompirjev soufle • Strjenka mladega sira s pehtranom, oljčno olje, oljčni crumble • Pozdrav iz restavracije
Cena na osebo: 55,00 €, vinska spremljava 5 vzorcev 22,00 €
Turistična kmetija Arkade
Chef: Rok Rupnik
Črniče 91, 5262 ČRNIČE
05 36 66 009, 041 614 708
www.arkade-cigoj.com
arkade.cigoj@siol.net
DEGUSTACIJSKI MENI
Prašičje dobrote iz špajze • Tlačenka na solatki • Domača minešterca • Domači rezanci v kopunovi omaki • Polnjena prata s šparglji in pršutom z grahovim pirejem in omako zelene • Sladica
Cena na osebo: 50,00 € s spremljajočimi 5 vini

Gostilna Podfarovž
Chef: Denis Ibrišimović
Ulica Ivana Ščeka 2, 5271 VIPAVA
05 36 65 217, 040 638 470
www.podfarovz.si
info@podfarovz.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav iz kuhinje: Podfarovževa juha • Marinirana postrv, posip ožganega sena in nori alg, topla dashi juha, radič in jabolko • Goveji jezik na šavor, emulzija hrena, kapre, granita granatnega jabolka • Ričota s šparglji, dimljen sir, poširan rumenjak ter ocvirki iz pancete in regrat • V pečici pečen telečji ojster, figov tart, čips koprive in demi glace • Orehovi štruklji s sladoledom
Cena na osebo: 50,00 €
Gostilna in vinoteka Faladur
Chef: Erik Batagelj
Ulica Ivana Ščeka 6, 5271 Vipava
040 232 987
www.faladur.si
info@faladur.si
DEGUSTACIJSKI MENI 1
Pozdrav iz kuhinje – Gustlov spomin • Jota iz repe tropinke s koščki popečene klobase (Pinela 2021, Marc) • Frtalja z meliso in Golden Ring White Valley (Zelen 2021, Fedora) • Polenta z zabelo (Barbera 2019, Miška) • Vipavski štruklji (Ambrosia 2015, Štokelj) • Petit forus (odzdrav)
Cena na osebo: 43,00 €, vinska spremljava 20,00 €
DEGUSTACIJSKI MENI 2
Pozdrav iz kuhinje – Gustlov spomin • Bučkin cannelloni, ovčja skuta iz sirarstva Orel, metino olje, fraich omaka, meta (Sauvignon 2022, Lepa Vida) ali Sashimi postrvi, čemaževa majoneza, limeta, rdeč poper (Pinela 2022, Miška) • Skutni štrukelj s svežimi zelisči iz lastnega vrta, juha postrvi (Sauvignon 2019, Hedele) • Hišni tortelini nadevani s kremo govejega repa, čokoladna omaka, ajdove kokice, olje bazilike (Modri pinot 2019, Tilia) ali Kremna rižota s čemaževim pestom, buratta, limona, pistacije (Goli Breg Belo 2018, Fedora) • Goveji rozbif, grahova krema, ajdove kokice, demi gase (Planta Rdeča 2019, Štokelj) ali postrv, krompirjev mille foglie, maslena omaka s penino, pražen lešnikov drobljenec (White 2018, Sutor) ali Pastinjakova krema s kokosovim mlekom, ožgana cvetača, pražen lesnikov drobljenec, metino olje, sveza zelišča (Retro White, 2020, Guerila) • Jogurtova panna cotta z limonino aromo, bazilika, olivno olje (Ambrosia 2015, Štokelj) • Petit fours (odzdrav)
Cena na osebo: 55,00 €, vinska spremljava 25,00 €
Gostilna Tratnik
Chef: Tomi Tratnik
Col 17, 5273 COL
05 99 67 999, 051 248 133
www.gostilnatratnik.si
info@gostilnatratnik.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav iz kuhinje • Jelenov carpaccio z jabolkom in rukolo • Kremna gobova juha iz jurčkov • Divjačinski golaž z domačimi skutnimi štruklji, brokolijem in brusnično marmelado • Breskve kuhane v vinu s kepico vaniljevega sladoleda in karamelnim prelivom
Cena na osebo: 28,00 €

Gostilna picerija Anja
Chef: Anja Paljk Fabjan
Budanje 3c, 5271 VIPAVA
041 750 704
www.picerija-anja.si
anja.p.f@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI 1
Šparglji na polentini posteljici s hrustlavo zapečenem pršutom • Goveji medaljon v gobovi omaki in hrenovi štruklji • Jabolčni štrudelj
Cena na osebo: 35,00 €
DEGUSTACIJSKI MENI 2
Vipavska jota s prekajeno vratovino • Orehovi štruklji
Cena na osebo: 10,00 €
Ošterija Žogica
Chef: Matej Vodan
Soška 52, 5250 SOLKAN
05 300 52 40, 040 610 591
www.sesezogica.si
infozogica@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI 1
Koprivni njoki z beluši, prašičkov hrustavec in kozji sir • Regratova solatka • Svinska ribica polnjena z beluši in mllad krompir ter beluševa omaka • Spomladni desert
Cena na osebo: 30,00 €
DEGUSTACIJSKI MENI 2
Panacota iz svežega sira z beluši in oreščki • Regratova solatka • Smuč v oklepu travniških zelišč z mladim krompirjem in beluši • Spomladni desert
Cena na osebo: 30,00 €

Majerija
Chef: Matej Tomažič
Slap 18, 5271 VIPAVA
05 368 50 10, 041 405 903
www.majerija.si
info@majerija.si
DEGUSTACIJSKI MENI 1
Zeliščna skuta, paradižnikov karpačo • Vipavski mlinci v omaki aromatičnega brokolija • Pečena odojkova krača, pomladne priloge • Orehov posladek z aromo citrusov in jagodno omako
Cena na osebo: 50,00 €
DEGUSTACIJSKI MENI 2
Kristaliziran regrat na jogurtu in medu • Govej karpačo, nežen ovčji sire, s pinoli in gozdnimi sadeži • Koruzni trganci s sotiranimi bučkami, lešniki in kremo rumene paprike • Pehtranovi rezanci s paradižnikom, bezgovim cvetjem in vanilijo • Zeliščni sorbet s cvetnim prahom • Prašičkove cigare z nadevom divjega hmelja in pancete, timijanova omaka • Čokoladna kocka na viola vrtičku
Cena na osebo: 60,00 €
Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono
Chef: Tomaž Kavčič
Dvorec Zemono, Zemono 7, 5271 VIPAVA
05 368 70 07, 041 617 408
www.zemono.si
zemono@zemono.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Hišna tradicija: 3 vrste domačega kruha in hrenov premaz • Pozdrav iz kuhinje: Kar je moje, je tvoje (5 različnih fingerjev) Šparglji, jajce, panceta • Hišni njoki, Vipavska postrv in pečen vipavski pršut Divjačinski ragu z barbero in korenjem • Povabilo na sladico: Gin Monologue na žlico z vonjem po brinju • Pomladna sladica
Cena na osebo: 110,00 €, brez vinske spremljave
DAM boutique hotel & restaurant
Chef: Uroš Fakuč
Ulica Vinka Vodopivca 24, 5000 Nova Gorica
05 333 11 47, 041 337 443
www.restavracija-dam.si
info@restavracija-dam.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav iz kuhinje • Soška postrv, dimljena skuta, kumarice • Njoki popečeni na žaru s kremo ribjega brodetta in surovo ribo • Cvetača, jajce in tartuf • Riž s kozicami in petršiljevim prahom • Tuna pečena v sipini skorjici • Mojito • Sladica in beli tartufi
Cena na osebo: 95,00 €, z vinsko spremljavo 140 €

Gostilna pri izviru Hublja
Chef: Tomaž Pižent
Cesta VI. Prekomorska 75, 5270 AJDOVŠČINA
05 366 37 88, 041 201 924
www.gostilna-izvir-hublja.si
izvirhublja@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI 1
Vipavska jota • Domači štuklji
Cena na osebo: 11,00 €
DEGUSTACIJSKI MENI 2
Špargljeva juha • Pečen janček z mladim krompirjem • Domači štruklji
Cena na osebo: 25,00 €
Turistična kmetija Saksida
Chef: Marko Bolčina
Zalošče 12a, 5294 DORNBERK
05 30 17 853, 041 208 345
www.vinasaksida.com
info@vinasaksida.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Espuma nanoškega sira s čebulo in jagodno majonezo s hrustljavo svinjsko kožico • Pršut s hrenom na hrustku tapioke z maslom in sladko papriko • Marinirana sardela s špargljevim želejem • Poširano jajce s lečo, krompirjem in umami posipom • Korenček z ocvirki in lardom • Goveja lička s črnim sezamom in hrustljavo zelenjavo • Limonin sorbet • Sladica
Cena na osebo: 88,00 €, vinska spremljava 30,00 €
Penzion Sinji vrh
Chef: Irma Vidmar
Kovk 10a, 5273 COL
031 836 813
www.sinji-vrh.si
sinji.vrh@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav iz kuhinje • Karpačo višavskega škotskega goveda iz naše Eko kmetije z golden ring staranim sirom • Polenta s travniškim radičem popečenim pršutom in albuminsko skuto • Drobnica iz gorskih pašnikov s slanimi štruklji in špargljevo omako • Poobedek – Golden ring sir z modro plesnijo na pomaranči s kavnim posipom • Sladica
Cena na osebo: 50,00 € z vinsko spremljavo

Gostilna Termika
Chef: Aleksander Mladovan
Ozeljan 6a, 5261 ŠEMPAS
05 30 88 557, 031 894 694
www.parklijak.com
termika@parklijak.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Mesna rezina Vipavske doline • Razstavljena jota • Krožnik TERMIKA • Vipavske borovnice v objemu ganasa bele čokolade
Cena na osebo: 35,00 €
Gostilna Sivi Čaven
Chef: Jasmina Črv Čermelj
Potoče 6, 5263 DOBRAVLJE
031 836 813
gostilna.sivicaven@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI 1
Furmanski golaž s skutnimi štruklji • Hišna sladica
Cena na osebo: 18,00 €
DEGUSTACIJSKI MENI 2
Vipavska jota z ocvirki klobase • Janček na korenckovem pireju z vinsko omako in ješprenom s šparglji in pršutom • Hišna sladica
Cena na osebo: 29,00 €
Restavracija Na Žagi
Chef: Dragan Petrović
Budanje 8, 5271 VIPAVA
041 540 964
www.nazagi.com
radalgostinstvo@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav iz kuhinje • Šefova selekcija surovih predjedi • Prešana hobotnica • Male jakobove kapice • Žafranova rižota s surovimi kozicami • V Pineli poširan divji jadranski Brancin
Cena na osebo: 65,00 €, vinska spremljava 20,00 €

Ošterija Branik
Chef: Patricija Furlan
Branik 79a, 5295 BRANIK
05 305 76 06, 051 323 912
www.osterijabranik.si
osterija.branik@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Vipavske hladne dobrote • Domači krompirjevi njoki s šparglji in popečeno panceto • Goveja lička v jučkovi omaki • Koruzna polenta s sladko gorgonzolo • Orehovi štruklji
Cena na osebo: 30,00 €
Restavracija Primula
Chef: Jožef Žabar
Soška cesta 40, 5250 SOLKAN
05 300 00 00, 051 648 661
www.primula.si
info@primula.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Rezine kozlička z vipavskim medom • Rižota z navadno pokalico in zapečeno rolano panceto • Goveji file z redukcijo merlota, priloga • Pomladna sladica primula
Cena na osebo: 37,00 €, vinska spremljava 22,00 €
Gostilna Krhne
Chef: Filip Ferjančič
Glavni trg 5, 5271 VIPAVA
051 247 035
www.krhne.si
erik@krhne.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Kruhovi cmoki z divjimi šparglji, špargljeva omaka, dimljena kisla smetana, poširan jajčni rumenjak s cvrto panceto • Goveja lička v kombinaciji z zelenjavo in zeliščnim pirejem • Vipavska paštakrema
Cena na osebo: 35,00 €
Ekološka turistična kmetija Toncevi
Chef: Mark Smerajc
Pedrovo 9, 5295 BRANIK
05 305 75 95, 041 737 150
www.kmetija-toncevi.si
mark.smerajc@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
omače mesnine s kozjimi siri • Divja juha (koprive, šparglji) ali kozličkova bistra juha • Domači njoki s šparglji ali domači rezanci v jelenovem golažu • Kozliček ali janček izpod peke s krompirjem, špargljeva omaka ali domač kozji/ovčji sir na žaru, pečen krompir, špargljeva omaka • Dnevna sladica • Kava ali domače žganje
Cena na osebo: 3 hodni menu 29,00 € • 5 hodni menu 39,00 € • 3 hodni menu z vinsko spremljavo 49,00 € • 5 hodni menu z vinsko spremljavo 59,00 €

Festival Kulinarični mesec Okusi Vipavske doline v letošnjem letu poteka pod okriljem projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI SLOVENIJE. V tem projektu, v katerem sodeluje en hrvaški in 18 partnerjev znotraj štirih slovenskih lokalnih akcijskih skupin, so se na nivoju LAS Vipavska dolina povezali Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, ekološki kmet Kristijan Vidmar s Sinjega vrha in podjetje Okusi d.o.o., ki ga vodi chef Tomaž Kavčič.
Na območju Vipavske doline, Posavja, Goričkega in Gorenjske se v okviru projekta EKO OKUSI SLOVENIJEizvajajo raznovrstne aktivnosti, katerih temeljno vodilo je dvig prepoznavnosti produktov lokalne ekološke pridelave in predelave preko njihove uporabe v vrhunski kulinariki in preko ponudbe v specializiranih lokalnih trgovinah.
V marcu je že potekalo prvo B2B srečanje med chefom Tomažem Kavčičem in ekološkimi kmetovalci z območja Las Vipavska dolina. V plodoviti diskusiji so se dotaknili tudi področja modela partnerskega kmetovanja med gostinci in kmetovalci. Ker gre za model, ki se v luči spodbujanja zdrave, lokalno pridelane hrane in njene potrošnje vedno bolj uveljavlja tudi v Sloveniji, bodo na to temo v okviru projekta EKO OKUSI SLOVENIJE v prihodnjih mesecih potekale raznovrstne delavnice.
Festival kulinarični mesec Okusi Vipavske doline se izvaja v okviru projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI Slovenije, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.


