FESTIVAL KULINARIČNI MESEC
OKUSI VIPAVSKE DOLINE
19. 4. do 20. 5. ’24
“Vipavska dolina, z njenimi kakovostnimi pridelki in bogato kulinariko, je zakladnica okusov in tradicije. Vodilo “z vrta na mizo” se prepleta s starim znanjem in sodobnimi pristopi kuharskih mojstrov, ustvarjajoč edinstvene kreacije. Gostilne in restavracije, kjer se tradicija prenaša iz roda v rod, ponosno strežejo vrhunske vipavske jedi, ki očarajo že več generacij.“
Bogdan Česnik, direktor Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina
Festival Kulinarični mesec Okusi Vipavske doline vabi v raziskovanje najboljšega, kar na krožnikih ponuja Vipavska dolina. Posebni meniji, ki so jih posebej za kulinarični mesec pripravili lokalni mojstri kulinarike, vključujejo sezonske jedi, ki jih navdihuje lokalno izročilo. Pripravljene so iz lokalnih sestavin, pogosto iz ekološke pridelave. Lokalni tradiciji sledi tudi vinska spremljava, sestavljena tudi iz ponudbe vinarjev Vipavske doline, ki se predstavljajo na Festivalu vina in kulinarike Okusi Vipavske.
Posebnost kulinaričnega meseca so sladoledi Okusi Vipavske, narejeni iz lokalnih sestavin, ki jih v tem mesecu v Vipavski dolini ponujajo priznane slaščičarne.
SODELUJOČE RESTAVRACIJE
Restavracija Grad Kromberk • Turistična kmetija Arkade • Gostilna Podfarovž • Faladur Vinski bar in vinoteka • Gostilna picerija Anja • Ošterija Žogica • Majerija • Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono • DAM boutique hotel & restaurant • Gostilna pri izviru Hublja • Turistična kmetija Saksida • Penzion Sinji vrh • Gostilna Termika • Gostilna Sivi Čaven • Restavracija Na Žagi • Ošterija Branik • Restavracija Primula • Gostilna Krhne • Toncevi Eco Estate
REZERVACIJE
Priporočamo, da obisk restavracije, gostilne ali turistične kmetije v času Kulinaričnega meseca rezervirate pravočasno. Rezervacije sprejemajo izključno ponudniki degustacijskih menijev preko kontaktov, ki so navedeni v seznamu sodelujočih ponudnikov.
Restavracija Grad Kromberk
Chef: Aleš Šibav
Grajska cesta 1, 5000 NOVA GORICA
05 30 27 160, 041 693 073
www.gradkromberk.si
restavracija@gradkromberk.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Zeliščna skuta, ribica in limona • Rezine polenovke, divji šparglji in hladna polentina pena • Polnozrnati domači rezanci, čemažev pesto, lešniki in dimljena postrv • Pečena sipa, rožmarinova krema in zeleni šparglji • Pehtranova zmrzlina, oljčno olje, čokolada • Grajski piškotek
Cena na osebo: 54,00 € + 16,00 € vinska spremljava 3 vzorci
Turistična kmetija Arkade
Chef: Rok Rupnik
Črniče 91, 5262 ČRNIČE
05 36 66 009, 041 614 708
www.arkade-cigoj.com
arkade.cigoj@siol.net
DEGUSTACIJSKI MENI
Prašičje dobrote iz špajze • Tlačenka na solatki • Domača minešterca • Domači rezanci v kopunovi omaki • Polnjena prata s šparglji in pršutom z grahovim pirejem in omako zelene • Sladica
Cena na osebo: 50,00 € s spremljajočimi 5 vini
Gostilna Podfarovž
Chef: Denis Ibrišimović, Julijana Krapež
Ulica Ivana Ščeka 2, 5271 VIPAVA
05 36 65 217, 040 638 470
www.podfarovz.si
info@podfarovz.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav iz kuhinje • Marinirana postrv z rdečo peso in hrenom • Ješprenj s šparglji, poširanim rumenjakom, espumo dimljenega sira in s pršutom • Terina govejih ličk s kruhovim narastkom in korenčkom, mesna demi glaze omaka • Polenta in kislo mleko( krema polente z belo čokolado, sladoled kislega mleka in sveža pasijonka, kokice)
Cena na osebo: 42,00 € brez vinske spremljave
Gostilna in vinoteka Faladur
Chef: Timotej Cizej
Ulica Ivana Ščeka 6, 5271 Vipava
040 827 535
www.faladur.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav iz kuhinje – Gustlov spomin • Jota iz repe tropinke s koščki popečene klobase • Frtalja z meliso in Golden Ring White Valley • Polenta z zabelo • Vipavski štruklji • Petit fous (odzdrav)
Cena na osebo: 43,00 € + 20 € vinska spremljava
Gostilna picerija Anja
Chef: Anja Paljk Fabjan
Budanje 3c, 5271 VIPAVA
041 750 704
www.picerija-anja.si
anja.p.f@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
domača slanina s toplo slano štravbo • Vipavska jota • goveji medaljon na zeliščni polenti s šparglji in parmezanom • orehovi štruklji z maslom
Cena na osebo: 29,00 € brez vin
Ošterija Žogica
Chef: Matej Vodan
Soška 52, 5250 SOLKAN
05 300 52 40, 040 610 591
www.sesezogica.si
infozogica@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI 1
Zeliščna frtalja z jogurtom • Spomladanska travniška juha z jajčnim rumenjakom • Natrgana jagnjetina z zdrobovim cmokom, spenjena zelišča in suhi kruhek • Sladki spomladanski sprehod
Cena na osebo: 35,00 € + 12 € vinska spremljava
DEGUSTACIJSKI MENI 2
Zeliščna frtalja z jogurtom • Spomladanska travniška juha z jajčnim rumenjakom • Slastna jegulja z jabolki, zelišči in sladek krompir • Sladki spomladanski sprehod
Cena na osebo: 35,00 € + 12 € vinska spremljava
Majerija
Chef: Matej Tomažič
Slap 18, 5271 VIPAVA
05 368 50 10, 041 405 903
www.majerija.si
info@majerija.si
DEGUSTACIJSKI MENI 1
Zeliščna skuta, paradižnikov karpačo • Vipavski mlinci v omaki aromatičnega brokolija • Pečena odojkova krača, pomladne priloge • Orehov posladek z aromo citrusov in jagodno omako
Cena na osebo: 50,00 € brez pijače
DEGUSTACIJSKI MENI 2
Kristaliziran regrat na jogurtu in medu • Govej karpačo, nežen ovčji sire, s pinoli in gozdnimi sadeži • Koruzni trganci s sortiranimi bučkami, lešniki in kremo rumene paprike • Pehtranovi rezanci s paradižnikom, bezgovim cvetjem in vanilijo • Zeliščni sorbet s cvetnim prahom • Prašičkove cigare z nadevom divjega hmelja in pancete, timijanova omaka • Čokoladna kocka na viola vrtičku
Cena na osebo: 60,00 € brez pijače
Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono
Chef: Tomaž Kavčič
Dvorec Zemono, Zemono 7, 5271 VIPAVA
040 777 761
www.zemono.si
rezervacije@zemono.si
DEGUSTACIJSKI MENI
3 vrste domačega kruha in hrenov premaz • Zorjena Vipavska postrv v spremljavi z jabolkom mariniranem v rdeči pesi in s hruško • Ješprenj, jogurt in grah • Hišni njoki, kuhani v panceti in potočni rak • Goveja ličnica s sezonskim radičem in mimozo iz jajčnega rumenjaka • Gin Monologue na žlico z vonjem po brinju • Pomladna sladica
Cena na osebo: 100,00 €, brez vinske spremljave
DAM boutique hotel & restaurant
Chef: Uroš Fakuč
Ulica Vinka Vodopivca 24, 5000 Nova Gorica
05 333 11 47, 041 337 443
www.damhotel.si
info@damhotel.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Mozaik Soške postrvi, gel rdeče pese in hrena, Tolminska skuta, ikre postrvi • Krompirjevi njoki, šparglji in pena iz kozic • Sipa, jajce, tartufi, Vipavski pršut • Riž z okusom morja in vonjem po ostrigah • Hobotnica, limonin pire • Mojito DAM • Sladica • DAM olive
Cena na osebo: 95,00 €, z vinsko spremljavo 140 €
Gostilna pri izviru Hublja
Chef: Tomaž Pižent
Cesta VI. Prekomorska 75, 5270 AJDOVŠČINA
05 366 37 88, 041 201 924
www.gostilna-izvir-hublja.si
izvirhublja@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI 1
Vipavska jota • Domači štuklji
Cena na osebo: 13,00 €
DEGUSTACIJSKI MENI 2
Špargljeva juha • Pečen janček z mladim krompirjem • Domači štruklji
Cena na osebo: 28,50 €
Turistična kmetija Saksida
Chef: Marko Bolčina
Zalošče 12a, 5294 DORNBERK
05 30 17 853, 041 208 345
www.vinasaksida.com
info@vinasaksida.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Zeleni paradižnik z emulzijo plemenitega sira • Kroket staranega sira s dehidriranim pršutom in jagodno majonezo • Mladi krompirček s panceto v masleni omaki • Ajdova kaša s lisičkami in ocvrtim rumenjakom • Palačinka z počasi kuhano govedino • Limonov sorbet • Sladica
Cena na osebo: 88,00 € + vinska spremljava 30,00 €
Penzion Sinji vrh
Chef: Irma Vidmar
Kovk 10a, 5273 COL
031 836 813
www.sinji-vrh.si
sinji.vrh@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav iz kuhinje • Karpačo višavskega škotskega goveda iz naše Eko kmetije z golden ring staranim sirom • Polenta s travniškim radičem popečenim pršutom in albuminsko skuto • Drobnica iz gorskih pašnikov s slanimi štruklji in špargljevo omako • Poobedek – Golden ring sir z belo plesnijo na s figo in cimetom • Sladica
Cena na osebo: 50,00 € z vinsko spremljavo
Gostilna Termika
Chef: Aleksander Mladovan
Ozeljan 6a, 5261 ŠEMPAS
05 30 88 557, 031 894 694
www.parklijak.com
termika@parklijak.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav: skuta s smrekovimi vršički na krekerju • Hladna predjed: Marinirana postrv na rakovem čipsu z limetino emulzijo, črni sezam, pomarančno olje • Topla predjed: Čemažova kremna juha z grissinom iz pešk cabernet savignona • Glavna jed: File brancina na žaru, špargljeva krema, bela polenta, špargelj / Jagenjček na žaru, popečena polenta z rožmarinom, borovničeva krema, krompirjeve kokice, demi glase omaka • Sladica: rdeča polenta z prelivom, vaniljevim sladoledom, figova marmelada / Creme brulee z vaniljo Baurbon
Cena na osebo: 35,00 € + 15 € vinska spremljava
Gostilna Sivi Čaven
Chef: Jasmina Črv Čermelj
Potoče 6, 5263 DOBRAVLJE
05 368 81 08, 041 488 786
gostilna.sivicaven@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
vipavske mesnine • domači njoki s šparglji • svinjski medaljon, redukcija merlota, zeliščni pire, popečena sezonska zelenjava, hrustljava panceta • sladica po izboru
Cena na osebo: 35,00 €
Restavracija Na Žagi
Chef: Dragan Petrović, Aleks Semenič
Budanje 8, 5271 VIPAVA
041 540 964
www.nazagi.com
radalgostinstvo@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Pozdrav iz kuhinje • Šefova selekcija surovih predjedi • Male jakobove kapice • Istrski fuži s šparglji in surovimi kozicami • Dalmatinska gregada
Cena na osebo: 60,00 €, + 20,00 € vinska spremljava
Ošterija Branik
Chef: Patricija Furlan
Branik 79a, 5295 BRANIK
05 305 76 06, 051 323 912
www.osterijabranik.si
osterija.branik@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Vipavske hladne dobrote • Domači krompirjevi njoki s šparglji in popečeno panceto • Svinska ribica z jurčki • Koruzna polenta s sladko gorgonzolo • Orehovi štruklji
Cena na osebo: 35,00 €, brez vinske spremljave
Restavracija Primula
Chef: Jožef Žabar
Soška cesta 40, 5250 SOLKAN
05 300 00 00, 051 648 661
www.primula.si
info@primula.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Carpaccio jelenovega hrbta z brusnično marmelado, timijanom in brinovimi jagodami • Hiši mesni ravioli s šparglji in zapečeno rolano panceto • Goveji file z redukcijo merlota, priloga • Pomladna sladica primula
Cena na osebo: 40,00 € + 22 € vinska spremljava
Gostilna Krhne
Chef: Filip Ferjančič
Glavni trg 5, 5271 VIPAVA
051 247 035
www.krhne.si
erik@krhne.si
DEGUSTACIJSKI MENI
Kruhovi cmoki z divjimi šparglji, špargljeva omaka, dimljena kisla smetana, poširan jajčni rumenjak s cvrto panceto • Goveja lička v kombinaciji z zelenjavo in zeliščnim pirejem • Vipavska paštakrema
Cena na osebo: 35,00 €
Toncevi Eco Estate
Chef: Mark Smerajc
Pedrovo 9, 5295 BRANIK
040 348 464
www.kmetija-toncevi.si
mark.smerajc@gmail.com
DEGUSTACIJSKI MENI
Domače mesnine in siri, jota / kozličkova bistra juha • Domači njoki z divjimi šparglji, panceto in sirom / domači ravioli s kozjo albuminsko skuto in kozjim pršutom na maslu • Sv. file s pečenim pršutom in pečenim krompirjem / rozbif v špargljevi omaki z ocvrtki • Dnevna sladica • Kava ali domače žganje
Cena na osebo: 3 hodni menu 29,00 € • 5 hodni menu 39,00 € • 3 hodni menu z vinsko spremljavo 37,00 € • 5 hodni menu z vinsko spremljavo 54,00 €
Festival Kulinarični mesec Okusi Vipavske doline v letošnjem letu poteka pod okriljem projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI SLOVENIJE. V tem projektu, v katerem sodeluje en hrvaški in 18 partnerjev znotraj štirih slovenskih lokalnih akcijskih skupin, so se na nivoju LAS Vipavska dolina povezali Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, ekološki kmet Kristijan Vidmar s Sinjega vrha in podjetje Okusi d.o.o., ki ga vodi chef Tomaž Kavčič.
Festival kulinarični mesec Okusi Vipavske doline se izvaja v okviru projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI Slovenije, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.