Masterclass

MASTERCLASS OKUSI VIPAVSKE 20. 5. 2024

Ekološka in biodinamična vipavska vina z Robertom Gorjakom

20. 5. 2024, 13.00 do 14.30, Avla Magna, Dvorec Lanthieri

»Pridelati vino z malo posegi zahteva veliko znanja.«
Robert Gorjak, Belvin vinska šola

Tudi letos bomo festival Okusi Vipavske nadgradili s poglobljeno vsebino za vse, za katere vino predstavlja tudi posel – za gostince, vinske trgovce, hotelirje in predstavnike strokovnih medijev.

Tokrat bomo na masterclass delavnici raziskovali ekološka in biodinamična vina vinorodnega okoliša Vipavska dolina. Na potep med njimi nas bo popeljal Robert Gorjak, eden vodilnih slovenskih vinskih poznavalcev in ustanovitelj vinske šole Belvin .

Mojster nas popeljal med zanimive zgodbe tistih vipavskih vinarjev, ki so si izbrali to težko pot, in med pokušino dobrega ducata vzorcev prikazal, kako pester, raznolik in kakovosten nabor tovrstnih vin lahko najdemo v Vipavski dolini.

Na delavnici bomo skupaj definirali, kaj pomeni ekološko, biodinamično, naravno, oranžno in nefiltrirano, razbili kakšen mit, se dotaknili neupravičenih pričakovanj pivcev, pa tudi miselnih pasti, v katere se lahko ujamejo vinarji. Večina vzorcev bo belih, saj, kot pravi Robert Gorjak, bela vina, še posebej bele zvrsti, predstavljajo najbolj avtentičen in prepričljiv obraz Vipavske doline.


PRIJAVA

Delavnica je namenjena strokovni javnosti: gostincem, vinskim trgovcem in novinarjem. Udeležba je brezplačna, a je število mest omejeno, zato je potrebna prijava. Zaradi prisotnosti tujih gostov bo delavnica potekala v angleškem jeziku.

Prijavite se lahko preko spletnega obrazca.

Na osnovi potrjene prijavnice bo udeležencu izdana brezplačna vstopnica. Priporočamo vam, da se prijavite čim prej, saj je zanimanje za delavnico običajno veliko.


ROBERT GORJAK

Delavnico bo vodil Robert Gorjak, mednarodno uveljavljen in eden vodilnih slovenskih vinskih profesionalcev.

Odraščal je v vinogradniški družini v osrčju Ljutomersko-ormoških goric. Njegovo strast do vina je vzplamtela v zgodnjih osemdesetih, ko je imel priložnost opazovati najbolj priznane slovenske enologe na delu in pokušati vina ob njih.

Leta 1994 je napisal svoj prvi članek o vinu. Je sodelavec za Slovenijo za Oxford Wine Companion (Jancis Robinson), ter The World Atlas of Wine (Hugh Johnson, Jancis Robinson). Več let je bil dopisnik/sodelovec/kontributor za Hugh Johnson’s Pocket Wine Book. Je avtor vodnikov “Vinski vodič« 2008, 2009, 2010, 2011 in 2012” ter monografije »Slovenija, vinska dežela, ki je izšla v letu 2017.

Kot ocenjevalec na mednarodnih vinskih ocenjevanjih redno ocenjuje na Decanter World Wine Awards, kjer je bil nekaj let predsednik slovenske ocenjevalne komisije. Od leta 2012 je vključen tudi v trgovanje z vini. Najprej je bil v Mercatorju zadolžen za nabavo in prodajo vin in žgani pijač, sedaj pa je aktiven kot agent za nekatere kleti iz bližnje regije.

Leta 2002 je s skupaj z ženo Sandro ustanovil prvo vinsko šolo v Sloveniji, Belvin vinsko šolo. V njej razvija nove vsebine in poučuje lastne ter WSET tečaje. Je prvi Slovenec z WSET diplomo iz vina.

Njegove vsakdanje aktivnosti vključujejo poučevanje o vinu, svetovanje, organizacijo dogodkov, občasno vinopisje ter organizacijo in vodenje »topend« vinskih popotovanj. Njegovi hobiji so smučanje, potapljanje, F1 in igranje klaviatur v rock skupini.

image/svg+xml

Menu

Follow me