GELATOn the Road – Sladko potovanje po Evropi

PROGRAM DOGAJANJA:

NEDELJA, 18. maj 2025:
14:30 – 15:00: Slavnostno odprtje Evropske sladoledne ceste
15:00 – 21:00: Razstava o zgodovini sladoleda v Vipavski dolini (sodeluje INCOM Leone)
15:00 – 19:00: Sladoledarsko tekmovanje “Sustainable Scoops” – lokalni mojstri sladoleda bodo predstavili svoje najbolj drzne in trajnostne okuse!
18:30 – 19:30: Cooking show: Adam Šerc bo spajal sladoled s kulinariko ob iskrivih komentarjih Iztoka Gustinčiča
15:00 – 18:00: Otroške delavnice v Kulturnem domu v Vipavi (izvedba: Hiša poskusov)

PONEDELJEK, 19. maj 2025:
15:00 – 20:00: Razstava o zgodovini sladoleda v Vipavski dolini (sodeluje INCOM Leone)
14:30 – 15:30: Delavnica za turistične ponudnike: »Evropska sladoledna cesta – kako izkoristiti moč družbenih omrežij za promocijo turistične ponudbe?« Povezava do prijave.
15:30 – 17:00: Cooking show s tekmovalcem Masterchef Slovenija, Adamom Šercem: spajanje sladoleda s kulinariko
15:00 – 18:00: Otroške delavnice v Kulturnem domu v Vipavi

Poleg tega pa prodaja sladoleda, sproščeni pogovori z ustvarjalci, degustacije, druženje

V duhu festivala Okusi Vipavske, ki poudarja lokalno kulinariko in tradicijo, predstavljamo projekt GELATOn the ROAD – evropsko pobudo, ki slavi umetnost izdelave sladoleda in trajnostni turizem. Je inovativni evropski projekt, financiran s strani Evropske unije preko programa Ustvarjalna Evropa in Ministrstva Republike Slovenije za kulturo,, ki povezuje mojstre sladoleda, trajnostne prakse in kulturni turizem. Namenjen je spodbujanju sladoledarske obrti, uporabi lokalnih sestavin ter ozaveščanju o pomenu trajnostnega razvoja v gastronomiji.

Evropska sladoledna cesta

Osrednji element projekta je Evropska sladoledna cesta (European Road of Gelato – ERoG), ki obiskovalce vodi skozi 12 evropskih držav, kjer lahko spoznajo tradicijo in inovacije v svetu sladoleda. Ta fizična in digitalna cesta povezuje obrtniške proizvajalce sladoleda, ki sledijo trajnostnim standardom, ter ponuja edinstveno kulinarično izkušnjo.

Sklop dogodkov »Pop-Up Muzej«

Del projekta je tudi potujoči muzej razvoja sladoleda, ki obiskovalcem omogoča vpogled v zgodovino, kulturo in umetnost izdelave sladoleda. Muzej gostuje v različnih mestih po Evropi, vključno z Vipavo, kjer ga bomo 18. maja 2025 slavnostno odprli. V Vipavski dolini smo ga združili z razstavo obrtniški začetkov podjetja INCOM d.o.o. ob 70-letnici rojstva njegovega ustanovitelja g. Andreja Slokarja.

Poleg ogleda razstave se boste lahko posladkali z obrtniškimi sladoledi sodelujočih ponudnikov in glasovali za sladoled, ki vam bo najbolj všeč.

Morda bi otroci želeli zgraditi raketo ali avtomobilček? 3 različne otroške delavnice bodo na voljo oba dneva festivala Okusi Vipavske, med tem časom pa lahko starši obiščejo vinski del festivala in degustirajo vrhunska vina Vipavske doline.

Trajnost in lokalne sestavine

GELATOn the ROAD spodbuja uporabo lokalnih in ekoloških sestavin pri izdelavi sladoleda ter uvaja poseben trajnostni certifikat za sodelujoče proizvajalce obrtniškega sladoleda. Cilj je zmanjšati okoljski vpliv in hkrati ohraniti bogato kulinarično dediščino Evrope.

Za več informacij o projektu in prihajajočih dogodkih obiščite uradno spletno stran projekta. V trgovinah Google Play in App store lahko najdete aplikacijo »GelatOn The Road«, ki vas popelje skozi vsa mesta in vas seznani z vsemi obrtniškimi proizvajalci sladoleda, ki sodelujejo v projektu.

Pridružite se nam na sladkem potovanju po Evropi in odkrijte, kako lahko sladoled povezuje kulture, tradicije in trajnostne prakse.

Sodelujoči proizvajalci obrtniškega sladoleda:

  • Slaščičarna Ajdovščina, Ajdovščina,
  • Dolce Vita, Nova Gorica,
  • Kavarna Cappuccino, Koper,
  • Turistična ekološka kmetija Matk, Logarska dolina,
  • Gostilna in pizzerija »Pri Martini«, Tolmin,
  • Slaščičarna Nabucco, Gornja Radgona
  • Mihjwc, Ponikve.


Vsi dogodki, ki se odvijajo v okviru projekta GELATOn the ROAD, so brezplačni.

image/svg+xml

Menu

Follow me